Cukorbetegség sportolás

Cukorbetegség és a sport

Van néhány szabály, amire oda kell figyelni.

Cukorbetegek helyes étrendje - Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

A cukorbetegség sportolással önmagában ugyan nem gyógyítható, de a rendszeres testmozgás segít a betegség egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában, a cukoranyagcsere kiegyenlítettségéhez szükséges normál testsúly elérésében és megtartásában, a szövődmények elkerülésében, javítja a szív- és érrendszer állapotát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.

A testsúly normalizálásával párhuzamosan segít a jobb cukorbetegség sportolás kialakításában, ezáltal csökkenti a betegségtudatot, javítja az életminőséget.

a cukorbetegségtől való láb lábak száma cukorbetegség klinika diagnosztika terápia elvei

Már napi 15 perc testmozgás javítja az anyagcsere paramétereket, azonban a heti alkalommal végzett perc testedzés még hatékonyabban segíti a vércukorszint tartós optimalizálását. A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak valamelyest, de az edzettségi állapotnak megfelelően szinte bármi választható.

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei? Csuth Ágnes, családorvos A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik. A sportolásra való buzdítás mellett nagyon fontos felhívni a beteg figyelmét a szabályok betartására, hiszen a nem megfelelően végzett testmozgás súlyos szövődmények kialakulásával is járhat.

Legjobbak az állóképességet javító kardiómozgások kevesebb erősítő gyakorlattal. Így megfelelő például a gyaloglás, kocogás, nordic walking, úszás, ellipszis tréner, aerobik, kondicionáló torna, módjával pedig izomerősítő torna, a konditermi edzés is.

Mikor nem javasolt a sport Néhány dologra azonban figyelni kell.

legújabb technológiák kezelése sugar diake nonachar cukorbetegség kezelésére nephrogen

Ne kezdjen sportolásba az, akinek vércukorszintje nincsen egyensúlyban tartva. Kezeletlen hipertónia, ismeretlen eredetű szívpanaszok és lázas betegség esetén szintén nem javasolt a sportolás. Az inzulinfüggő cukorbetegeknek figyelniük kell a hipoglikémiára, nekik különösen gondosan meg kell tervezniük az edzést és figyelni a hipoglikémia előjeleire.

népi cukorbetegség kezelésében 2 története a cukorbetegség kezelésében

A sportolásba felnőttként kezdők gyakran beleesnek néhány hibába, ezekre a cukorbetegeknek fokozottan cukorbetegség sportolás figyelniük. Így kerülendő minden olyan edzés, ami ötletszerű, hirtelen és rendszertelen, magas intenzitású, túl hosszú vagy túl erős.

150 grammos szénhidrát diéta kismamáknak haspuffadás cukorbetegség kezelésében

Vigyázni kell továbbá, hogy nem menjenek sportolni éhgyomorra vagy teli hassal, valamint a rosszul beállított inzulinnal vagy gyógyszerrel.

A sport elkezdésénél a nagyobb testsúllyal is számolni kell, ez fokozott terhelést jelent az ízületeknek, a keringésnek.

sebek cukorbetegség kezelés forum 120 g szénhidrát diéta mintaétrend

A sportoláshoz minden esetben megfelelő ruházat szükséges, kiemelt figyelmet fordítva a cipőre. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, aminek következtében megnő a lábon a fekélyek kialakulásának kockázata, ezért komolyan kell venni minden horzsolást, sebet.

how to cure diabetes type 2 kezelés a cukorbetegség korai szakaszában

Lásd még