Wolfram szindróma

wolfram szindróma

Leprechaunismus

Közös terápiás célpont cukorbetegségben és Wolfram-szindrómában A celluláris stressz wolfram szindróma közrehat a genetikai hátterű Wolfram szindróma kialakulásában is, melynek egyik jele a fiatalkori kezdetű tünetei kezelés cukorbetegség. A másik a szisztémás gyulladás, melynek része az immunrendszer sejtjeinek aktiválódása.

Az általunk most azonosított molekula szerepet játszik a helyi folyamat elindításában, ami aztán szisztémás gyulladásba mehet át.

cukorbetegség 1 típusú kezelés gyógyszerek cukor inzulin görbe

Utóbbi tünetegyüttes a cukorháztartás zavara mellett veseproblémákkal, valamint hallás- és látászavarral is járhat. A beteg életkorának előrehaladtával ataxia alakul ki, az izomműködés és -koordináció agyi kontrollja elvész, és a betegek jelentős része nem éri meg a 40 éves életkort.

Urano, a washingtoni egyetem endokrinológiai és lipidológiai részlegének docense az endoplasmaticus reticulumhoz ER kapcsolódó celluláris típusú stresszhatásokat wolfram szindróma.

cukorbetegség és pikkelysömör diabetes kezelés hajdina kefirrel

Az ER a fehérjetermelésért és koleszterinszintézisért felelős sejtalkotó. Minden sejtben található ER, melynek működése szerepet játszik abban, hogy a fehérjék eljussanak azokhoz a sejtekhez, melyeknek szükségük van azokra.

ER stressz esetén felhalmozódnak a kóros térbeli elrendeződésű proteinek, melynek nyomán aktiválódik az a sejtválasz, mely a fehérjetermelés csökkentése és a kóros térbeli elrendeződésű proteinek eliminálása révén a probléma megoldására hivatott.

Wolfram language

Amennyiben a stresszhatást nem sikerül megszüntetni, az a sejtek károsodásához és pusztulásához vezethet. Azt feltételezzük, hogy Wolfram-szindróma és cukorbetegség esetén az inzulintermelő sejtek diszfunkciója ER stresszt okoz, ami viszont hozzájárul a lokális gyulladás létrejöttéhez és a sejtek pusztulásához.

vércukormérő tok cukorbetegség piros foltok a bőrön a kezelés

A korábbi kutatások azt bizonyították, hogy e fehérje részt vesz a gyulladásban, és a kutatás későbbi fázisában arra is fény derült, hogy a TXNIP kapcsolatban áll mind a sejteken belül fennálló ER stresszel, mind pedig a specifikus sejtpopulációt övező gyulladásos folyamattal. Mindeközben más újabb vizsgálatokból az derült ki, hogy a vérnyomáscsökkentőként széles körben használt verapamil képes beavatkozni a TXNIP-termelésbe.

Mindezek ismeretében Urano munkacsoportja azt tervezi, hogy Wolfram-szindrómában szenvedő állatokon teszteli, hogy a verapamil alkalmas-e a betegség progressziójának lassítására.

cukorbetegség 2 típusú étrend és tabletta kezelés repedések között ujj láb cukorbetegség kezelésére

Az erre irányuló kutatások már megkezdődtek. A TXNIP protein tűnik a leginkább megfelelő terápiás célpontnak, mivel az ER stresszel társuló állapotokban a sejthalálban szerepet játszó másik ismert molekula a sejtmagban található.

  • Klinikai vizsgálat a Wolfram Syndrome - Klinikai vizsgálatok nyilvántartása - ICH GCP
  • Okos inzulin toll
  • Vizelet inkontinencia férfiak kezelés cukorbetegség
  • Cukorbetegség szint
  • Kataract kezelés cukorbetegséggel
  • Néhány, de nem minden beteg esetében más tünetek is azonosíthatók.

A TXNIP viszont a nucleuson kívül helyezkedik el, ezért könnyen kölcsönhatásba hozható a potenciális terápiás ágensekkel. Jóllehet a mostani vizsgálat egy rendkívül ritka betegséggel, az ezer közül mindössze egy személyt érintő Wolfram-szindrómával foglalkozott, Urano kiemeli, hogy mostani megállapításaiknak számos egyéb betegségben is jelentőségük lehet, mivel a gyulladás egy sor betegség létrejöttében szerepet játszik, kezdve a szívbetegségektől a rosszindulatú daganatokig.

Lásd még