Kurkuma cukorbetegség, Kövessen bennünket a Facebookon!

Cukorbetegség ellen juharszirup, kurkuma és görögszéna

A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

Gyógynövény Sokan túlzásokba esnek a kurkumát illetően és egy csodaszerként tartják számon, míg mások csak legyintenek rá és maximum a konyhában látják indokoltnak a használatát, mint egy fűszer. Az igazság ennél sokkal árnyaltabb, mint a legtöbb gyógynövény esetében. A kurkuma nem egy fekete vagy fehér növény, számos egészségmegőrző hatása van, míg vannak olyan hatások, amiket neki tulajdonítanak, de kutatásokkal nem tudták eddig alátámasztani.

kurkuma cukorbetegség maltitol inzulinrezisztencia

Nézzük mit is tud a kurkuma: szigorúan csak a több, független kutatással alátámasztott állításokat szedtük össze, melyekben az elemszám kellőképpen nagy volt, hogy stabil konklúziókra vezessenek. A kurkuma hatásai A kurkuma pozitív hatással van az ízületi gyulladásokra A kurkuma egy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású növény, ami az egész testben csökkenti a gyulladásokat, de különösen az kurkuma cukorbetegség gyulladásos állapotának enyhítésére és megelőzésére szokták használni.

Az EMBO Reports is kiemeli cikkében, hogy a legtöbb betegség alapja a gyulladás, így a kurkumához hasonló antioxidáns tartalmú anyagok hatékonyan képesek fellépni a szervezet gyulladásainak csökkentésében és a betegségek megelőzésében.

Az Oxidative Medicine and Cellular Longevity szaklap is megerősítette, hogy a gyulladás és a szervezet oxidatív folyamatai szorosan összefüggenek kurkuma cukorbetegség betegségek kialakulásával.

kurkuma cukorbetegség zozhe a cukorbetegség kezelésében

A kutatás során azt találták, hogy képes megnövelni az immunrendszer egyik kulcsszereplőjének a katelicidin antimikrobiális peptidnek CAMP a szintjét. Ez egy esszenciális protein melynek az a feladata, hogy támogatja az immunrendszert a szervezet számára idegen baktériumok, vírusok vagy gombák elleni küzdelemben. A CAMP szintjére közismert, hogy a D-vitamin hatással van és ebben a kutatásban vizsgálták az egyetem munkatársai, hogy milyen más vegyületek, amik kedvezően befolyásolják az immunerősítő Kurkuma cukorbetegség.

Lehetséges mellékhatások és gyógyszer-interakciók

Vizsgálták többek között az omega-3 zsírsavakat is de azok nem befolyásolták ennek a fehérjének a szintjét ellenben a kurkuminnal, mely háromszorosára növelte azt. Ha kiegészítőileg szedné kemoterápia mellett abban az esetben előzetesen mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával és gyógyszerészével.

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » A kurkuma fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát A curry egyik alkotóelemeként ismert kurkuma fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség a nagy kockázattal élő embereknél - állapította meg egy thaiföldi tanulmány. A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes embereknél megelőzte a betegség kialakulását.

Rékmegelőző hatása az antioxidáns hatásából ered, emiatt fokozza a szervezet ellenálló képességét a karcinogénekkel szemben. Bypass műtét után megnövekszik a szívroham esélye, mivel a szív a műtét alatt véráramlás nélkül marad és károsodik.

Reinhardt István A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, és számos kurkuma alapú étrend-kiegészítő készítményt lehet kapni.

Az American Journal of Cardiology szaklapban megjelent cikkben azt állították, hogy a kurkumában lévő sárga pigment csökkenti a szívroham esélyét a bypass műtéten átesettek esetében. A thaiföldi Chiang Mai Egyetemen egy fős mintát vizsgáltak, akik és között estek át bypass műtéten.

kurkuma cukorbetegség kerozin kezelés során a diabetes

A terápiát három nappal a műtét előtt kezdték, majd azt követően öt napig folytatták. A kurkumint szedőknek csak 13 százaléka kapott szívrohamot a műtét után a kórházi kezelés alatt, addig a placebo csoportnál ez az arány több mint a kétszerese azaz, 30 százalék volt.

Kapcsolódó termékek

Az ok-okozati tényezők közül minden egyéb mást kiszűrve 65 százalékkal alacsonyabb volt az esélye a kutatásban résztvevő, kurkuminnal kezeltek esetében egy szívrohamnak. A minta alacsony elemszáma miatt azonban a kutatók javasolták egy nagyobb elemszámú mintán is megvizsgálni a hipotézist.

Top 10 Foods To Detox Your Kidneys

Vérhígító mellé kurkumát nem ajánlott szedni de legalábbis kezelőorvossal való előzetes konzultáció ajánlott. Az nem igaz, hogy gyógyítja a cukorbetegséget de a kurkuma cukorbetegség előszobájában még képes megállítani a kialakulását.

Érdekességek és hasznos tanácsok a kurkuma fogyasztásával kapcsolatban

A Diabetes Care szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó kúraszerű szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes alanyoknál megelőzte a kór kifejlődését. Ez már bőven a szignifikánsan megalapozott kategória de ennek ellenére a témában további kutatások szükségesek, főleg a hatásmechanizmus tekintetében.

A kurkumin szedése segíthet megelőzni a cukorbetegséget, de továbbra is a legjobb módszer a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

kurkuma cukorbetegség radakevich a diabétesz megelőzésére diagnosztika kezelés

Indian Journal of Clinical Biochemistry szaklap egyik ös publikációjában is rámutatott, hogy a glükofág, azaz a metformint nevű vércukorszint csökkentő, diabétesz gyógyszer mellé szedett kurkuma hatékonyan képes a vércukorszint csökkentést hatékonyan támogatni. A hízás folyamán a zsírszövet arra terjeszkedik, amerre az új erek keletkeznek, a vizsgált rágcsálók azonban kevésbé hoztak létre új ereket és emiatt kisebb súlyt szedtek fel.

Emellett a vércukor optimalizáló szerepe is a testsúlykontroll hatást erősíti, de azt, hogy a kurkuma egy zsírégető lenne nem lehet kijelenteni.

A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja, mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapítottákhogy gyulladáscsökke ntő és antioxidáns hatású. Folynak a kutatások daganatellenes hatásáról is: kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják.

Számos helyen a kurkuma vértisztító hatása miatt a gyökér pépes kivonatát skorpiócsípés és kígyómarás után itatták a beteggel, hogy a mérgezés tüneteit enyhítse. Emellett több állatkisérletben is ok-okozati összefüggést állítottak fel, hogy kurkuma cukorbetegség gátolja az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódását a kurkumin bevitel, akárcsak az amiloid okozta gyulladásos reakciókat és oxidatív stresszt.

Kurkuma: gyulladás és fájdalom ellen is használhatja! - EgészségKalauz

Azonban egy deduktív megfigyelésből és állatkísérletekből ez az állítás nem bizonyítható minden kétséget kizáróan. Ez alatt az elvárt pozitív hatás exponenciálisan csökken. A kurkumával elérhető a terápiás dózis ha ételekbe tesszük fűszerként?

Természetesen ha minden nap erősen kurkumásan főzünk azzal jut be kurkumin a szervezetbe, de ez elenyésző mennyiségű és az erőteljes íze miatt minden más ízt elnyom.

A terápiás célzathoz és a megfelelő hatás eléréséhez étrend-kiegészítő kapszula az ajánlott. A HáziPatika idevonatkozó cikkének is az a címe, hogy a kurkuma hatékony de fűszerként kevés.

Lásd még