Hiv cukorbetegség

Cukorbetegség: az AIDS-nél is nagyobb csapás a gazdaságra

Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért oly gyakori a HIV-fertőzöttek körében az inzulinrezisztencia, amelynek alapján kifejlődik a 2. A kutatás eredményeit a Journal of Biological Chemistry legújabb számában tették közzé.

normális cukorérték cukorbetegség 2 fajta kezelés foot seb

Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ CDC adatai szerint óta, amióta először diagnosztizálták a betegséget, 25 millió ember hunyt el AIDS-ben az Egyesült Államokban, és hiv cukorbetegség több mint 56 ezer új HIV-fertőzést regisztrálnak.

A HIV-hordozók negyedénél alakul ki diabétesz.

Google hírek Hiv cukorbetegség UNC Orvostudományi Kara által vezetett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a cukorbetegeknél széles körben alkalmazott gyógyszerkészítmény csökkenti a fertőzött T-sejtek anyagcseréjét a HIV-replikáció során. Az UNC Orvostudományi Karának tudósai által vezetett csoport felfedezte az AIDS-t okozó HIV retrovírus jelentős sérülékenységét, és preklinikai kísérletek során kimutatta, hogy egy széles körben alkalmazott diabéteszes gyógyszer, a metformin képesnek tűnik kihasználni ezt a sebezhetőséget. A kutatók, akiknek tanulmányát a Nature Immunology című folyóiratban publikálták, megállapították, hogy mikor a HIV megfertőzi az úgynevezett CD4 T-sejtek immunsejtjeit, elősegíti saját replikációját azáltal, hogy fellendíti a sejtek kémiai energiatermelésének kulcsfontosságú folyamatát. Azt is megállapították, hogy a metformin diabéteszes gyógyszer gátolja ugyanazt a folyamatot, és ezáltal elnyomja a HIV replikációt ezekben a sejtekben, mely mind sejttenyésztési, mind egérkísérletek során bebizonyosodott.

A Washingtoni Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói szerint a HIV-hordozóknál kialakuló cukorbetegség oka a fertőzöttek által szedett, az AIDS kialakulását gátló antiretrovirális készítményekben keresendő.

Ezek az úgynevezett proteáz-inhibitorok hatékonyan gátolják a HIV-vírus szaporodáshoz szükséges fehérjebontó enzimjét, a proteázt.

cukorbetegség szauna sebészi kezelése 1-es típusú diabétesz a gyermekek

A tudósok, Paul Hruz professzorral az élen, azt derítették ki, hogy a proteáz-inhibitorok első nemzedéke, mellékhatásként blokkolják azt a fehérjét is, amely a vérből a glükózt szállítja a szövetekbe, ahol az felhasználásra kerül. Ennek alapján kifejlődik az inzulinrezisztencia - az az állapot, amikor a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, ám azt a szervezet képtelen "rendeltetésszerűen" felhasználni.

cukorbetegség kezelésére és a végtagok sign guidelines diabetes diagnosis

Végeredményként megemelkedik a vércukorszint. Forrás: MTI.

Lásd még