Fülviszketés okai. A fül gombás fertőzése? Lehetséges, de elkerülhető! - EgészségKalauz

fülviszketés okai

Rudolf Dániel Az auschwitzi hét törpe élve került haza a földi pokolból A fülviszketés olyan gyakori probléma, amely sokszor zavaró lehet, ám általában egyáltalán nem káros.

Állkapocs kattogás - OKAI ÉS KEZELÉSE (3. rész)

Az pedig, hogy fülcseppel, antibiotikummal, vagy valami egészen mással kezeljük a kellemetlenséget, csakis a kialakulás okától függ. De mi áll a viszketés hátterében, és mit tehetünk ellene?

fülviszketés okai

A Medical News Today segítségével utánajárunk mindennek, amit csak tudni szeretnél a témáról. Íme, a leggyakoribb kiváltó okok: Fertőzések A viszkető fül gyakran egy bakteriális, gombás vagy akár vírusos fertőzésnek a jele.

Egy megfázás vagy influenza könnyen rámehet a fülünkre is, de könnyen kialakulhat fertőzés olyan esetekben is, amikor víz megy a fülünkbe, vagy nincsenek megfelelően tisztítva a fül belsőbb részei.

  • Echinacea cukorbetegség kezelésében
  • Cukorbetegség örökletes
  • Arthropathia a cukorbetegség és a kezelés

A krónikus fertőzések könnyen visszatérhetnek, ezért minden esetben fontos a szakszerű, orvosi kezelés. Kiszáradt fülek A fülben fülzsír termelődik, melynek elsődleges feladata a fül tiszta és egészséges állapotának megőrzése, hiszen védelmet nyújt a kórokozók behatolása ellen.

Milyen betegségre utalhat az éjszakai bőrviszketés?

A fül öntisztító mechanizmusához tartozik, megakadályozza, hogy a fülkagyló belső részeiben felgyűljenek a bőrről levált elhalt hámsejtek és egyéb szennyező anyagok, amelyeken könnyen elszaporodhatnak a gyulladáskeltő baktériumok.

Biztosítja a hallójáratok optimális nedvességét, de védi is azt abban az esetben, ha víz kerülne oda. Túlzott tisztítás esetén azonban a zsír eltávolítása szárazsághoz vezet, ami fülviszketés okai okoz. Fülzsír felhalmozódása A fülzsír felhalmozódása nemcsak viszketést okozhat, de könnyen befolyásolhatja az ember hallását is.

A bőrviszketés egyéb lehetséges okai

Bár normál esetben a fülzsír magától kitisztul a fülből, fülviszketés okai előfordul, hogy felgyülemlik. Ilyenkor semmiképpen ne nyúljunk a fültisztító pálcikáérthiszen ezzel csak beljebb toljuk a felgyülemlett zsírt a hallójáratban, ami akár gyulladáshoz is vezethet. Érdemes speciális fültisztító folyadékot használni, vagy ha ez sem segít, szakértőhöz fordulni egy alapos fültisztításért.

Allergia A hallójárat bőre nagyon érzékeny, ezért a szépségápolási termékek könnyen eredményezhetnek allergiás reakciót.

Segítségre van szüksége

Azonban nem csak intenzív ápoló képzés sampon használata vagy egy fülbevaló viselése járhat ilyen eredménnyel, sokszor az ételallergia is ezen a testrészen mutatkozik meg.

A leggyakoribb allergizáló ételek a különböző fülviszketés okai, magvak, a tej, halak és kagylók, búza, valamint a fülviszketés okai.

fülviszketés okai

Allergia esetén az ember könnyen tapasztalhat viszketést az arc más területein is, sőt akár csalánkiütések is jelentkezhetnek, súlyos esetben pedig a fulladásveszély is fennáll. Ilyenkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, hogy mi áll a tünetek hátterében.

  • Cukorbetegség kezelésére tojás, citrom
  • Cukorbetegség kezelésére láb kenőcsök
  • Hirudoterápia a cukorbetegség kezelésében

Hallókészülék Bizonyos hallókészülékek használata során az allergiás reakcióhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Ezek hátterében általában a készülék műanyag bevonata áll. A hallókészüléket viselők esetében az is előfordulhat, hogy a fül mögötti rész megizzad, ez vezet viszketéshez. Ha azonban biztosak vagyunk benne, hogy a készülék kényelmetlen elhelyezése miatt viszket a fülünk, kérjük szakértő segítségét. Ennek oka általában a hallójárati hám fölázása, melyet elősegít, ha a fülzsír védő funkciója nem megfelelő, vagy ha a hallójáratban akár mikroszkopikus méretű sérülés van.

EXTRA AJÁNLÓ

A viszketés mellett jelentkezhet fájdalom a fül, a nyak, az arc, valamint a fej különböző területein, füldugulás vagy hallási nehézségek is. Ilyenkor elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, és a gyógyulás folyamata még ezzel együtt is hosszúra nyúlhat. Szénanátha Az allergiás rhinitis egy olyan felső légúti gyulladás, amelyet a korábban már említett ún.

fülviszketés okai

A szénanátha két formáját különböztetjük meg: az egyik az úgynevezett szezonális forma, amelyre jellemző, hogy a különböző virágporok pollenek okozzák a tüneteket, és csak évszakhoz kötötten betegítenek.

A nem szezonális formája, amely egész évben bármikor kialakulhat. Ezt olyan allergének válthatják ki, mint az atkák ürülékei, a háziállatok szőre, nyála, vagy egyes gombafajták, amelyek évszaktól függetlenül jelen vannak életünkben.

Milyen okai lehetnek a viszketésnek?

Ezek következtében nemcsak a fülek, de a torok, a szemek, valamint az orr viszketése is jellemző. Bőrbetegségek Egyes bőrbetegségek, mint például az ekcéma, a pikkelysömör vagy a bőrgyulladás is előfordulhat a fül körül. Ilyenkor a viszketés mellett bőrelváltozásokat is tapasztalhatunk.

fülviszketés okai

A probléma megoldása érdekében mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt. De hogyan előzhető meg mindez?

Extra ajánló

Az első és legfontosabb, hogy ne dugjunk semmit a fülünkbe, hiszen így nemcsak a fülzsírt távolíthatjuk el, amely megvédené a fülünket a baktériumoktól, de könnyen még mélyebbre tolhatjuk azt. Emellett azért is érdemes odafigyelni arra, hogy ilyen esetekben ne kerüljön semmi a fülünkbe, mert már egy egészen apró sérülés is súlyosbíthatja a tüneteket. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelünk, inkább menjünk biztosra, forduljunk orvoshoz.

fülviszketés okai

Jó ötletnek tűnik úszás közben füldugót viselni, valamint a vízből kiérve a fülünket is megszárítani. Ha biztosra mennénk, érdemes néha a fülhallgatónkat is megtisztítani. Oszd meg másokkal is!

Lásd még