Cukorbetegség zavartság

Cukorbetegség | Egészség | Hasznos ismeretek

cukorbetegség zavartság

Ezért érdemes többet aludni Egyre többször kerül az újságok címlapjára, hogy növekszik az Alzheimer-kórban szenvedők száma, így egy rossz helyre letett kávéscsésze vagy a tisztítóban hagyott ruha miatt könnyen támadhat az a nyugtalanító érzése, hogy kezd megkopni a memóriája, vagy ami rosszabb: a demencia, az elbutulás korai stádiumába lépett. Azt azonban érdemes tudni, hogy több mint száz betegség — a gyógyszerek mellékhatásaitól a húgyúti fertőzésig — ugyancsak produkálhat demenciaszerű tüneteket.

Hipoglikémia

Murali Doraiswamy, az észak-karolinai Duke Egyetem neurokognitív fejlődési zavarokkal foglalkozó programjának vezetője. Az alábbiakban bemutatunk nyolc gyakori betegséget, amelyek tünete akár a demenciáéra is hasonlíthat. Azt is eláruljuk, mit tehet ellenük. Normál nyomású hidrokefalusz Milton Newman tudta, hogy valami nincs rendben. Több mint 33 évig sikeres fogorvosi praxist vitt New Yorkban. Ám közel 15 év alatt az emlékezete megkopott, és a legegyszerűbb ház körüli teendők ellátására sem volt képes.

Felesége, Phyllis, már nem merte egyedül hagyni otthon. A férfi felkeresett több szakorvost, és számtalan vizsgálatot végeztetett magán. Csak az után derült fény a valódi okra, hogy a nyugdíjas házaspár Cukorbetegség zavartság költözött, és egy újabb orvos megvizsgálta Miltont.

A hirtelen kialakuló zavartság okai

Fülviszketés okai nyomású hidrokefaluszt NPH állapított meg nála, amelynek lényege, hogy az agykamrában valamiért megnő az agyvíz mennyisége, és az ennek hatására fellépő nyomásnövekedés károsítja az agysejteket. Az orvos azzal biztatta, cukorbetegség zavartság a folyamat nagyrészt visszafordítható.

Miután söntöt ültettek az agyába, hogy elvezessék a fölösleges agyvizet, Milton kezdett a régi önmagára hasonlítani. Az idős pár múlt decemberben ünnepelte házasságuk Az NPH első, könnyen észrevehető tünete a jellegzetes járás.

Lipton, a New York-i Yeshiva Egyetem neurológiai tanszékének vezetőhelyettese. A vizelettartási panaszok és a gyakori vizelési inger is tünete lehet a betegségnek. Amit most tehet: szedje össze a korábbi betegségekkel kapcsolatos papírokat és keressen fel egy neurológust. Egy CT- vagy MR-vizsgálat, esetleg agyvízvizsgálat alátámaszthatja a diagnózist.

Rendszeresen szedett gyógyszer Hosszú listát tettek ki azok a gyógyszerek, amelyeket Sidney Watson 73 közel tíz éven át szedett magas vérnyomásra, asztmára, csontritkulásra és depresszióra.

cukorbetegség zavartság

Az asszony huszonkét különböző készítményt szedett, mire beutalták egy neves geriátriai gyógyszerszakértőhöz, Armon B. Neel Jr. Minél idősebb cukorbetegség zavartság ember, a mája annál kevésbé hatékonyan bontja le a gyógyszereket, így azok felhalmozódnak a szervezetében.

Az emiatt jelentkező mellékhatások nagyon cukorbetegség zavartság az elbutulás tüneteihez. Sidney ma már naponta csak ötféle gyógyszer szed — ezek közül kettő vitaminkészítmény —, és sokkal jobban érzi magát. Amit most tehet: minden olyan gyógyszerről számoljon be az orvosnak, amit rendszeresen szed — a táplálékkiegészítőkről és a vény nélkül kapható készítményekről is.

Amennyiben új gyógyszert szed, és gyanús tüneteket tapasztal, a szervezete valószínűleg rosszul reagál a szerre. Kérdezze meg az orvost, hogy mit ajánl helyette. Olvassa el cukorbetegség zavartság gyógyszer mellé adott betegtájékoztatót.

Depresszió, egyéb pszichés betegség — Ha valaki depressziós, agyának cukorbetegség zavartság a területei is érintettek, amelyek az emlékezetért, a gondolkodásért, a hangulatért, az alvásért és az étvágyért felelősek — mondja Majid Fotuhi, a marylandi Memosyn Neurológiai Intézet elnöke.

Ezernyi szövődménye lehet a cukorbetegségnek

Hogyan különböztethetjük meg a depressziót a demenciától? Viszont aki Alzheimerrel összefüggő depressziótól szenved, talán észre sem veszi, hogy baj van az emlékezetével, és nem is feltétlenül szomorú. Amit most tehet: depresszió gyanúja esetén vizsgáltassa ki magát pszichiáterrel, ideggyógyásszal vagy idősgyógyásszal.

Gyógyszerrel, rendszeres testmozgással, kognitív terápiával és stresszoldó technikákkal sikeresen kezelhető a depresszió. Húgyúti fertőzés A 80 éves Dorothy McGlinn férje egyik reggel arra lett figyelmes, hogy a felesége furcsán ejti a szavakat.

Egy hét múlva már összefüggéstelenül beszélt, és erős fájdalmai voltak, így a férje bevitte a kórházba. Dorothy nem ismerte meg a lányát, amikor az meglátogatta.

Hipoglikémia – Wikipédia

Az orvosok szerencsére hamar rájöttek, hogy az asszonynak húgyúti fertőzése van. Antibiotikumot kapott, és 24 órán belül jelentősen javult az állapota.

Idősebb betegeknél az orvosok sok esetben nem ismerik fel a húgyúti fertőzést, mivel ritkábbak a jellegzetes tünetek: a láz és a fájdalom. Ehelyett náluk emlékezetkiesés, zavartság, félrebeszélés, szédülés, nyugtalanság, érzékcsalódás jelentkezhet.

Miért alakul ki fertőzés?

cukorbetegség zavartság

A legyengült immunrendszer és a húgyhólyag falának gyengülése miatt az idősek olykor nem tudják teljesen kiüríteni a húgyhólyagjukat. A visszamaradt vizelet miatt a hólyagban baktériumok telepedhetnek cukorbetegség zavartság.

A hirtelen kialakuló zavartság okai

Ezek sokszor nem okoznak egyértelmű húgyúti tüneteket — közben olyan anyagokat termelnek, amelyek zavartságot okoznak. Míg a demencia rendszerint hosszú, fokozatos leépülés, a húgyúti fertőzés okozta mentális változás gyorsan megy végbe.

Amit most tehet: a húgyúti fertőzések többsége antibiotikummal panaszmentesen gyógyítható. Igyon sok folyadékot, táplálkozzon egészségesen, és pihenjen.

Cukorbetegség | Egészség | Hasznos ismeretek

Íme, pár további természetes gyógymód. A lényeg, hogy idejében cukorbetegség zavartság — erre az egyszerű vizeletvizsgálat alkalmas. Pajzsmirigy-betegség Milliók főként ötven évnél idősebbek szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségtől, s a felük nem is tud róla. Mindössze annyit érzékelnek, hogy nehézkesek, lehangoltak, feledékenyek és nyugtalanok. A nyak elülső részén elhelyezkedő pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek kulcsfontosságúak az anyagcseréhez.

A pajzsmirigy túl- illetve alulműködése is kiválthat demenciaszerű tüneteket. Amit most tehet: kérje meg a háziorvost, küldje el vérvételre pajzsmirigyhormon-szint mérése céljából. Gyógyszerrel általában hatékonyan kezelhetők a pajzsmirigybetegségek, de néha elkerülhetetlen a műtét. Bvitamin-hiány Átlagos étrend mellett valószínűleg elegendő, a vörös- és fehérvértestek képződéséhez is szükséges vitamin jut a szervezetébe.

A kor előrehaladtával azonban romlik a Bvitamin felszívódása, és ilyenkor vészes vérszegénység alakul ki. Amit most tehet: kérje meg a háziorvost, küldje el vérvételre.

Elment az eszem?

A havi egyszeri, szájon át vagy injekcióval történő Bvitamin-pótlás általában orvosolja a problémát. Ennek következménye emlékezetkiesés, zavartság, ingerlékenység és figyelemzavar. Amit most tehet: nem mindegy, mennyire károsította a cukorbetegség az agyi ereket, ettől függ, hogy a kognitív tünetek visszafordíthatók-e vagy sem.

Cukorbetegség zavartság életbevágó, hogy a célértéken tartsák a vércukorszintet. Jelentős változást érhet el azzal, ha megszabadul a fölösleges kilóktól, rendszeresen mozog és egészségesen táplálkozik.

Nagyobb fizikai igénybevétel Diéta, tartós, vagy túlzott mértékű kalóriadeficit A hipoglikémia körülményei adják a legtöbb támpontot a diagnózishoz. Ilyen körülmény a beteg életkora, napszak, a legutóbbi étkezés óta eltelt idő, korábbi epizódok, táplálkozási státusz, fizikai és mentális fejlettség, gyógyszerek és méreganyagok különösen inzulin, vagy más diabétesz gyógyszermás szervek megbetegedései, családi kórkép, valamint a kezelésre való reagálás. Ha a hipoglikémia ismételten fordul elő, hasznos lehet az időszakok feljegyzése, naplózása több hónapon keresztül, amely leírja minden időszak körülményeit napszak, kapcsolódás a cukorbetegség zavartság étkezéshez, legutóbbi étkezés jellege, szénhidrátra adott válaszreakció, stb. Egy különösen fontos aspektus, hogy a páciensnek van-e más jellegű súlyos betegsége. Majdnem az összes fő szerv súlyos megbetegedése okozhat hipoglikémiát másodlagos problémaként.

Túlzott alkoholfogyasztás — A túlzott alkoholfogyasztás azokat az agyterületeket is károsítja, amelyek az emlékezetért, a gondolkodásért, a döntéshozatalért és az egyensúlyért felelősek — mondja Fotuhi. Az italozás nem csupán az agysejteket pusztítja, de egészségtelen étrendhez is vezethet.

  • C peptid vizsgálat
  • A kezelés a cukorbetegség 2 szakaszok

Így az agy nem jut hozzá olyan fontos tápanyagokhoz, mint a tiamin B1-vitamin. Ennek jellemzője a zavartság, az emlékezetvesztés, az ellenségesség, a nyugtalanság és az idegkárosodás.

Amit most tehet: a károsodás mértékétől függ, hogy az évek óta tartó alkoholizmus hatásait vissza lehet-e fordítani. WKS esetén tiamint adnak.

Lesznyák Judit A hirtelen kialakuló zavartság olyan ijesztő tünet, melyet minden esetben érdemes komolyan venni, és a lehető leggyorsabban felderíteni a lehetséges kiváltó okot. Természetesen nem kell mindig a legrosszabbtól tartani, hiszen olykor banális okozói is lehetnek, mégis - mivel a zavartság mindig a központi idegrendszer érintettségét jelenti - azonnali közbeavatkozást igényel. A zavartság jelentkezhet az illető magatartásának, beszédének megváltozásával. Sokan ilyenkor elvesztik térbeli-időbeli orientációs készségüket nem tudnak pontosan válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, mint például: Milyen nap van ma?

Ha nem tudja letenni a poharat, kérjen segítséget a leszokáshoz.

Lásd még